Kényelmi szempontok


A különféle berendezések között nem csupán anyagiak, de komfortérzet tekintetében is jelentős különbségek tapasztalhatók. A ventilátor csupán keringeti a levegőt, amivel hamis komfortérzetet ad, mely a gép kikapcsolását követően nagyon hamar meg is szűnik.

A mobilklímák esetében lényegében ugyanabba a dobozba van zárva az elszívott meleg és a keletkező hideg. A masinák nagy és kiküszöbölhetetlen hátránya, hogy rendkívül zajosak. Mindemellett legfeljebb egy 10-12 négyzetméteres helyiség lehűtésére alkalmasak.


Érdemes a lakás legnagyobb szobájába szereltetni!


A split klímák előnye, hogy azok nem csupán hűtik a helyiséget, de a kánikula egyéb kellemetlen velejáróit is megszüntetik, például szárítják a fülledt, nedves levegőt. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy egyetlenegy klímaberendezés még nem hűti le az egész lakást. Egy színvonalas gép is legfeljebb egy 25-30 négyzetméteres helyiséget tud a kívánt hőmérsékletűre hűteni, a többi helyiség hőmérsékletét mindössze 2-3 fokkal csökkenti. Épp ezért a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve azt szoktuk javasolni, hogy a klímát a lakás legnagyobb szobájába - rendszerint a nappaliba - szereltessük és a kánikula idején akár éjszakára is "költözzünk át" ebbe a helyiségbe.

Már elérhetők az úgynevezett fűtésre optimalizált klíma készülékek, amik önálló fűtésre is alkalmasak.

Az A és B energiaosztályú klímák a legkevésbé zajosak, ezek még az éjszakai órákban sem zavarnak. Az alacsonyabb energiaosztályú berendezések zajosabbak, mellettük nem biztos, hogy tudunk aludni, nyitott ablak mellett alvó szomszédaink pedig pláne nem.

A split klíma beszereltetéséhez, ha az a ház külső homlokzatára kerül, építési engedélyt kell beszerezünk, azonban ha a belső homlokzatra vagy az erkélyre telepítjük, nem szükséges építési engedély.

Miért van szükség a klíma karbantartására?


A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők, ionizátorok találhatók, melyek feladata szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét mintegy légtisztító berendezésként folyamatosan kondicionálja, javítsa, ezáltal is fokozva a lakásunk komfortérzetét a nyári kánikulában.
Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek.
Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium-, gomba-, penész-, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

Az így kialakult penészréteg rendkívül erősen allergén port kever a hűtendő levegőhöz. A klíma bekapcsolásakor a következő allergiás reakciókat észlelhetjük: vörös, égő szem, tüsszögés, köhögés, súlyosabb esetben pedig légszomj. Ezt a jelenséget hívhatjuk klímaallergiának is, ami minden esetben a karbantartás mellőzésével alakul ki az idők során. A hűtött levegő egy megfelelően karbantartott klímaberendezés esetében nem okoz semmiféle allergiás tünetet, csakis a levegőbe kevert mikroszkopikus spórák és allergén szerves anyagok.
A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek anyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve a csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely A típusos tüdőgyulladást okozhat.

H-tarifa feltétele, COP-SCOP

H-tarifa

Amennyiben Ön fűtésre optimalizált klíma készülékeket, berendezéseket vásárol, ehhez kapcsolódóan igénybe vehet kedvezményes áramtarifát is az aktuális áramszolgáltatónál. Ez a kedvezményes díjszabás igénylés útján országosan bárki számára igénybe vehető.
A H-tarifát október 15 és április 15 között használható fel. Az igénylést és a mérő óra beszerelését ezen időszaktól függetlenül is be lehet nyújtani, a tényleges felhasználás és elszámolás a téli, azaz fűtési szezonban valósul meg. A tarifának a lényege: a hőszivattyúk, napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések és ezek működését közvetlenül szolgáló készülékek áramfogyasztását egy kedvezőbb árú tarifával használhatják a lakossági ügyfelek a háztartásukban.
A H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh

A H-tarifa igénybevételének műszaki kritériumai

A kedvezményes árú fogyasztói helyre, csak 3 jósági fokot meghaladó készülékek csatlakoztathatók, ezt mutatja meg a berendezés műszaki leírásában található COP szám.
A H-tarifára csatlakoztatott berendezések csak külön erre a célra kialakított, ún. nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Az áramszolgáltató által biztosított kéttarifás kialakítású mérőberendezés szükséges. A mérőhely kiépítése a fogyasztót terheli. A H-tarifa alkalmazása mellett az A1 normál és a B éjszakai tarifára is igényt tarthat a fogyasztó.

H-tarifa igénylése

H-tarifa igénylését az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével kezdeményezheti áramszolgáltatójánál, amely az áramszolgáltatók weboldaláról letölthető, ill. megtalálhatók az ügyfélszolgálatokon.
A mérőhely és a csatlakozó hálózat kiépítését engedéllyel és regisztrációval rendelkező villanyszerelő végzi. Az igényléssel kapcsolatos kérdéseire választ kaphat a szolgáltatók interneten közzé tett tájékoztatóiból.